Vinkkejä ja ohjeistusta kesäajan jätteille

Aurinkoista ja vähäjätteistä kesää! Kokosimme muutamia vinkkejä ja ohjeistuksia kesäajalla syntyvien jätteiden määrän vähentämiseksi ja lajittelemiseksi.

  • KORISTEET: hyödynnä koristeluissa luonnonkukkia ja aiempiin juhliin hankittuja koristeluja. Lahjoita tai myy tarpeettomat edelleen.
  • RUOKA: Varaa ruokaa riittävästi, muttei liikaa. Tuunaa ylijääneistä ruuista vaikkapa pitsoja, piirakoita tai pyttipannua. Lajittele biojätteet kompostoriin, jos sellainen kiinteistöltä löytyy. 
  • ASTIAT JA RUOKAILUVÄLINEET: Käytä kestoastioita silloin, kun se on mahdollista. Tis-kivuoron arpominen ja tiskaaminenkin voi olla hauskaa! Kartonkiset kertakäyttöastiat voit laittaa kartonginkeräykseen, muoviset kertakäyttöastiat ja kertakäyttöpöytäliinat kuuluvat puolestaan polttokelpoisen jätteen joukkoon. Paperiset lautasliinat ja muut pehmopaperit voi kompostoida.
  • GRILLIT: Kaasu-, hiili- ja pellettikäyttöiset grillit vastaanotetaan maksutta ecoASEMILLAMME romumetalliin. Sähkökäyttöiset grillit vastaanotetaan maksutta sähkö- ja elektroniikkaromuihin. Grillihiilet ja tuhka lajitellaan hyvin jäähdytettynä ja pussiin pakattuna polttokelpoiseen jätteeseen. 
  • KAASUPULLOT JA PATRUUNAT palautetaan tyhjinä myyjälle tai vaarallisen jätteen keräykseen. ecoASEMILLA vastaanotetaan kotitalouksien kaasupullot (ei esim. hit-sauskaasupulloja) ja retkikeittimien kaasupatruunat maksutta.
  • AURINKORASVAT: Käyttökelvottomat aurinkorasvat hävitetään polttokelpoisen jät-teen joukossa. Ponnekaasulliset, vajaat spraypullot ovat vaarallista jätettä, jota vastaanotetaan ecoASEMILLA. Kotitalouksien vaaralliset jätteet vastaanotetaan maksutta. 
  • UIMA- JA MUUT LELUT: uimalelut ja muoviset ulkolelut kuuluvat polttokelpoiseen jätteeseen. Lelut, joissa on sähköisiä toimintoja (paristot tai akut) lajitellaan sähkö- ja elektroniikkaromuun. 
  • HYTTYSMYRKYT JA -KARKOTTEET ovat useimmiten vaarallista jätettä. Myös luon-nonmukaisia vaihtoehtoja kannattaa kokeilla! Tyhjät pakkaukset lajitellaan materiaalin mukaan. 
  • RETKEILYVARUSTEET: Teltan kangasosat sekä lasikuituosat kuuluvat polttokelpoiseen jätteeseen. Metalliset tukikepit ja -kaaret sekä kiinnityskoukut lajitellaan metallinkeräykseen. Rikkinäiset makuualustat ja -pussit sekä reput ja rinkat kuuluvat polttokelpoiseen jätteeseen. Hyvälaatuisia retkeilyvälineitä kannattaa korjata ja kunnostaa.
  • TERMOSPULLOT ja TERMOSMUKIT: Muovikuorinen termospullo lajitellaan sekajät-teeseen ja metallikuorinen metallinkeräykseen.
  • KALASTUSVÄLINEET: metalliset kalastusvälineet lajitellaan metallinkeräykseen. Pie-net ja terävät metalliosat kannattaa mahdollisuuksien mukaan palauttaa esim. tyhjässä metallipurkissa. Lyijypainot kuuluvat vaarallisiin jätteisiin. Muoviset ja komposiittimateriaalia olevat onkivavat, verkot, siimat ja muut kalastusvälineet kuuluvat polttokelpoiseen jätteeseen. 
  • KIUKAAT: Sekä sähkökäyttöiset että puulla lämpiävät kiukaat vastaanotetaan ecoASEMILLA maksutta. Sähkökiuas vastaanotetaan sähkö- ja elektroniikkaromuun ja puukiuas romumetalliin. Tavalliset kiuaskivet ovat kiviainesta ja niitä voi hyödyntää omalla kiinteistöllä. Pienet määrät kiuaskiviä vastaanotetaan myös ecoASEMILLA.
  • KÄYMÄLÄJÄTTEET: Huussi- eli käymäläjäte on kompostoitava omalla kiinteistöllä. Sitä ei saa haudata maahan eikä laittaa polttokelpoisen jätteen joukkoon. 
  • KEMIALLISET WC:t ja likaiset pesuvedet matkailuautoista ja -vaunuista: Kemialliset wc:t ja likaiset pesuvedet (harmaat vedet) voi tyhjentää useimmilla leirintäalueilla ja huoltamoilla. 
  • PUUTARHAKALUSTEET: Ehyet puutarhakalusteet oat haluttua tavaraa alkukesällä. Lahjoita tarpeettomat kalusteet kirppiksille. Rikkinäiset kalusteet vastaanotetaan ecoASEMILLA maksullisena jätteenä. 
  • Kartonkipakkausten pakkaaminen tiivisti säästää tilaa ja voi vähentää jäteastian tyhjennystarvetta. Litistä ja pakkaa sisäkkäin nestekartonkipakkaukset. 
  • MUISTATHAN, että jätteiden poltto on pääsääntöisesti kiellettyä. Lisätietoja aiemmin laaditusta tiedotteesta: jätteiden polttaminen on pääsääntöisesti kiellettyä

Kuvituskuvassa Nokkosperhonen kukassa

Lapin Jätehuolto kuntayhtymä Lapeco

Lapeco hoitaa vakituisten asuntojen, loma-asuntojen sekä kunnan hallinto- ja palvelutoiminnassa syntyvän yhdyskuntajätteen jätehuollon palvelutehtävät sekä jätehuoltoviranomaisen tehtävät Enontekiöllä, Inarissa, Kemijärvellä, Kittilässä, Muoniossa, Pelkosenniemellä, Sallassa, Savukoskella ja Sodankylässä.

Asiakaspalvelu

ma-pe klo 9–15.30
puh. 040 3511 771
asiakaspalvelu@lapeco.fi