Jätemaksujen kohtuullistaminen
Jätemaksua on mahdollista kohtuullistaa etukäteen maksua määrättäessä tai jälkikäteen tehdyn muistutuksen tai hakemuksen johdosta. Jätelain mukaisesti kohtuullistamisen tulee aina olla perusteltua ja maksuperusteiden on oltava tasapuolisia ja kohtuullisia. Jätemaksujen kohtuullistamisperiaatteita sovelletaan myös kullanhuuhdontalupien maksuihin.
Jätemaksua peritään kaikilta kiinteistöiltä, joka ovat käytettävissä vakinaiseen tai vapaa-ajan asumiseen, vaikka kiinteistön käyttö olisi vähäistä. Syntyvän jätteen vähäinen määrä, kiinteistön haltijan ikä, vähävaraisuus tai muu sosiaalinen syy ei ole peruste jätemaksun perimättä jättämiseen.
Myönnetyt jätemaksujen kohtuullistamiset voidaan ottaa uudelleen tarkasteluun kiinteistöllä tapahtuneiden muutosten tai jätelainsäädännön ja jätehuoltomääräysten muuttuessa.
Jätemaksuvelvollisen tulee ilmoittaa jätemaksun perimiseen vaikuttavista muutoksista viipymättä kuntayhtymälle. Kohtuullistaminen raukeaa esimerkiksi silloin, kun kiinteistö vaihtaa omistajaa tai jätemaksun maksuvelvollinen vaihtuu.
Jätemaksujen päällekkäisyys
Mikäli jätteenhaltijalla on kuntayhtymän alueella omistuksessaan ja ainoastaan omassa käytössään useampia asuntoja tai kullanhuuhdontalupia, peritään aina vähintään yksi jätetaksan mukainen normaalimaksu. Jätemaksuja on mahdollista kohtuullistaa jätemaksujen päällekkäisyyden perusteella seuraavin perustein:
1) Maksun perimättä jättäminen
Mikäli jätteenhaltijalla on kuntayhtymän alueella omistuksessaan ja ainoastaan omassa käytössään useampi asunto, voidaan jätemaksut jättää perimättä maksujen päällekkäisyyden perusteella, jos kaikki seuraavat ehdot täyttyvät:
- asunnon käyttö on erittäin vähäistä
- jätteenhaltija maksaa täydet jätetaksan mukaiset maksut kuntayhtymän alueella olevasta toisesta asunnosta (vakituisesta tai vapaa-ajan asunnosta)
- asunnossa ei ole sähköliittymää tai sähköliittymä on katkaistu
- asunnossa ei ole juoksevaa vettä
- asunnon kerrosala on korkeintaan 35 m2. Asunnon kerrosalaa ei oteta huomioon silloin, kun kyseessä on tyhjilleen jäänyt entinen vakituinen asunto, jonka sähköliittymä on katkaistu.
Asunnoista, joissa on enemmän kuin yksi omistaja, jätemaksut voidaan jättää perimättä edellä mainittujen ehtojen mukaisesti vain, jos asunnon kaikki omistajat maksavat jätemaksuja kuntayhtymän alueella olevasta toisesta asunnosta.
Jätemaksun perimättä jättämisestä tulee tehdä kirjallinen
hakemus kuntayhtymälle. Hakemukseen tulee liittää todistus sähköliittymän
katkaisemisesta. Sähkönjakelusopimuksen irtisanominen ei ole riittävä peruste.
Perimättä jättäminen astuu voimaan sinä laskutuskautena, kun
hakemus on jätetty ja kuntayhtymä on käsitellyt hakemuksen, ja on voimassa
toistaiseksi. Maksuja ei palauteta takautuvasti.
Asiakkaalle lähetetään erillinen ilmoitus hakemuksen hyväksymisestä tai hylkäämisestä tai mahdollinen lisäselvityspyyntö.
2) Maksujen yhdistäminen
Lähekkäin sijaitsevien, ainoastaan omassa käytössä olevien asuntojen perus- ja aluekeräysmaksut voidaan yhdistää. Asuntojen välinen etäisyys saa olla maksimissaan taajamassa 2 km ja haja-asutusalueella 10 km. Maksu peritään kalliimman määräytymisperusteen mukaisesti.
Yhdistetty aluekeräysmaksu on voimassa vain jätehuoltomääräysten mukaisen kiinteistöittäisen keräysalueen ulkopuolella. Astiakeräykseen liittyneillä lähikiinteistöillä noudatetaan jätehuoltomääräysten periaatteita yhteisen jäteastian käytöstä.
Jätemaksujen yhdistäminen on mahdollista tehdä etukäteen tai asiakkaan tekemän ilmoituksen perusteella.
3) Maksujen alentaminen
Mikäli edellä mainitut jätemaksun perimättä jättämisen tai maksujen yhdistämisen ehdot eivät täyty, peritään ainoastaan omassa käytössä olevan toisen tai useamman asunnon perus- ja aluekeräysmaksu 30 prosentin suuruisena normaalista taksan mukaisesta maksusta. Alentaminen koskee edullisempaa maksua eikä ole voimassa ilman jätemaksun päällekkäisyyden perustetta, esimerkiksi viranhaltijapäätöksellä tehdyn keskeytyspäätöksen aikana. Alentaminen ei koske jäteastioiden tyhjennysmaksuja.
Asunnoista, joissa on enemmän kuin yksi omistaja, mukaan lukien kuolinpesät, perikunnat ja asunto- ja kiinteistöosakeyhtiöt, peritään täydet jätetaksan mukaiset perus- ja aluekeräysmaksut.
Alennuksen myöntäminen edellyttää kuntayhtymälle tehtävää selvitystä asunnon omistajista tai haltijoista.
Toisen asunnon jätemaksujen alentaminen on mahdollista kohtuullistaa etukäteen tai asiakkaan tekemän ilmoituksen perusteella.
Maksun perimättä jättäminen määräaikaisesti
Jätemaksut voidaan jättää perimättä määräaikaisesti, korkeintaan kolmeksi vuodeksi kerrallaan, kun vakituista asuntoa ei käytetä kiinteistön haltijasta riippumattomista syistä. Hyväksyttäväksi syyksi katsotaan pitkäaikainen laitoshoidossa asuminen.
Jätemaksun perimättä jättämisestä tulee tehdä kirjallinen hakemus kuntayhtymälle. Hakemukseen tulee liittää todistus asukkaan muualla asumisesta, kuten vuokrasopimus. Perimättä jättäminen astuu voimaan sinä laskutuskautena, kun hakemus on jätetty ja kuntayhtymä on tehnyt siitä viranhaltijapäätöksen.
Kompostointialennus
Kuntayhtymälle toimitettu ja kuntayhtymän hyväksymä kirjallinen biojätteen kompostointi-ilmoitus alentaa aluekeräysmaksua tai jäteastian tyhjennysmaksua 10 prosenttia. Biojätteen kompostointi on tapahduttava jätehuoltomääräysten mukaisesti ja kompostorin on oltava käytössä vähintään puolet vuodesta. Alennus otetaan huomioon ilmoituksen hyväksymistä seuraavalla laskutuskaudella.
Mikäli tarkastuksen yhteydessä huomataan, että kompostointi ei tapahdu alennukseen oikeuttavalla tavalla, on kuntayhtymällä oikeus määrätä asunnolle kuuluva jätemaksu takautuvasti kompostointialennuksen alkamispäivämäärästä lähtien täysimääräisenä.
Asunnot, jotka käyttävät yhteistä polttokelpoisen jätteen jäteastiaa, on jokaisen osakkaan täytettävä kompostointi-ilmoitus ennen alennuksen myöntämistä.
Kompostointialennus myönnetään myös silloin, kun biojäte erilliskerätään ja erilliskeräyksestä on toimitettu todiste kuntayhtymälle.
Asuinkelvoton rakennus
Jätemaksu voidaan jättää kokonaan perimättä, jos rakennus on täysin asuinkelvoton tai muutoin kokonaan asumiseen tai vapaa-ajan asumiseen soveltumaton. Asuinkelvottomuudesta on esitettävä kuntayhtymälle todisteellinen selvitys joko rakennus- tai terveystarkastajan tai muun rakennusalan asiantuntijan lausunto rakennuksen kunnosta, valokuvin täydennetty kuntoselvitys, purkutodistus, nollamääräinen kiinteistöverotosite tai kauppakirja, jossa asuinrakennus on todettu purkukuntoiseksi.
Jätemaksut jätetään perimättä siitä laskutuskaudesta lähtien, kun riittävät selvitykset on toimitettu kuntayhtymälle ja niiden perusteella rakennus on todettu asuinkelvottomaksi.