Maatalousmuovien kierrättäminen ja hävittäminen

Kuluneen kevään ja kesän aikana yrityksiltä on tullut useita tiedusteluja Lapecolle koskien maatalousmuovien kierrättämistä. Maatalousmuoveja voi kierrättää Lapecon toimialueella käyttämällä MTK:n ja Itä-Suomen Murskauskeskuksen maksullista maatalousmuovien noutopalvelua.

Kiertoasuomesta.fi -palvelusta löytyy valtakunnallinen maatalousmuovien noutopalvelu, jonka kautta puhdas muovi menee muovinjalostukseen ja uudelleen käyttöön. Lisätietoa palvelusta ja ohjeita maatalousmuovin keräämiseen löytyy netistä: www.kiertoasuomesta.fi/muovit-kiertoon. 

Maatalousmuoveja ei saa toimittaa Lapecon ylläpitämiin aluekeräysastioihin tai ekopisteille. Aluekeräysastiat ovat tarkoitettu ainoastaan aluekeräysmaksua maksavien kotitalouksien polttokelpoiselle jätteelle. 

Maatalouden muovit soveltuvat kerättäväksi Lapecon polttokelpoisen jätteen kiinteistöittäisessä keräyksessä niillä alueilla, joissa astiakeräystä järjestetään. Lapecon kiinteistöittäisen jätteenkeräyksen kartat kunnittain löytyvät nettisivuiltamme: https://lapeco.fi/toimintamme/maaraykset. Näillä alueilla voi halutessaan hankkia jäteastian ja sopia tyhjennyksistä. Kerättäessä maatalousmuoveja tavalliseen jäteastiaan, tulisi ne säkittää ennen astiaan laittoa. Säkitys helpottaa jätteen käsittelyä kuljetus- ja lastausvaiheissa.  

Myös ecoASEMILLA vastaanotetaan maatalousmuoveja. Pienillä ecoASEMILLA Kilpisjärvellä, Hetassa, Muoniossa, Pelkosenniemellä, Savukoskella ja Sallassa maatalousmuoveja voidaan vastaanottaa kerrallaan noin henkilöauton peräkärryllinen, suuremmista eristä tulee olla yhteydessä etukäteen. Isoille ecoASEMILLE Ivaloon, Kemijärvelle, Kittilään ja Sodankylään voidaan vastaanottaa isojakin kuormia. 

Maatalousmuovien kiinteistöittäisestä keräyksestä sekä vastaanotosta ecoASEMILLA veloitetaan Lapecon voimassa olevan jätemaksutaksan mukaiset maksut. Lapeco toimittaa keräämänsä ja vastaanottamansa polttokelpoiset jätteet energiahyödynnettäväksi Oulun energian Laanilan ekovoimalaitokseen. 

Huomioithan, että maatalousmuovit ovat elinkeinotoiminnassa syntyvää jätettä, jolloin Lapecon palvelut ovat käytettävissä vain toissijaisen vastuun palveluna. Yrityksen tulee ensin arvioida tarvittavan jätehuollon kustannukset vuositasolla. Mikäli ne ylittävät 2000 euroa vuodessa (alv. 0 %), tulee palvelua etsiä ensisijaisesti yksityisiltä markkinoilta tai Materiaalitorista osoitteessa www.materiaalitori.fi. Mikäli sopivaa palvelua ei löydy, sitä voi pyytää Lapecolta. Jos vuosittaiset jätehuoltokustannukset ovat alle 2000 euroa, voi TSV-sopimuksen tehdä suoraan Lapecon kanssa ilman Materiaalitoria. 

Lapin Jätehuolto kuntayhtymä Lapeco

Lapeco hoitaa vakituisten asuntojen, loma-asuntojen sekä kunnan hallinto- ja palvelutoiminnassa syntyvän yhdyskuntajätteen jätehuollon palvelutehtävät sekä jätehuoltoviranomaisen tehtävät Enontekiöllä, Inarissa, Kemijärvellä, Kittilässä, Muoniossa, Pelkosenniemellä, Sallassa, Savukoskella ja Sodankylässä.

Asiakaspalvelu

ma-pe klo 9–15.30
puh. 040 3511 771
asiakaspalvelu@lapeco.fi