Lapecolaisen kynästä: Joko teillä kompostoidaan?

Lapecon viestintäpäällikkö kirjoitti blogikirjoituksen omista kokemuksistaan kompostoinnin aloittamisessa.

Väistelin pitkään ihmisten, ihan läheistenikin, kysymyksiä koskien kompostointia. Nolotti. Olin siirtänyt kompostoinnin aloittamista vuoden 2021 kevääseen saakka. Kuulemani tarinat kärpäsentoukista ja mädäntyneen ruuan hajusta eivät lisänneet intoani aloittaa. Mielikuvissani takapihallani leijui epämiellyttävä löyhkä ja kompostorin kantta avatessa meni taju. Jos ei hajusta niin sitten häpeästä.

Ei ollut ihan helppoa motivoida itseään ja ryhtyä toimeen. Ensiksi pyysin lupaa ja sainkin kurkkia kavereiden kompostoreihin. Hyödynsin myös netin antia toisten kokemuksista. Ei ne kaikki niin murheellisia olleetkaan.

Jossain vaiheessa päätin, että kokeilen itsekin. Teen sen kaikessa hiljaisuudessa ja jos en onnistu, en kerro kenellekään! Paitsi ehkä muutamalle ihan lähimmälle ystävälle, jotta saisin tilaisuuden tullen kysyä vinkkejä, tai ehkä jopa vertaistukea.

Huhtikuussa 2021 olin valmistellut asiaa sen verran, että taloyhtiöltä ja lähimmiltä naapureilta oli varmistettu, ettei kompostointini aloittamiselle ollut estettä. Vakuutin käsi sydämellä, että huolehtisin kompostoristani. Kompostointikokeiluni kyllä päättyisi, mikäli hajuhaittoja syntyisi enkä saisi prosessia onnistumaan. Kaltaiseni suorittajaluonne saattoi keskustelujen jälkeen ahdistua hieman lisää. Mitä jos homma menisi pieleen?

Vertailin ahkerasti netistä löytyviä kompostoreja ja haaveilin myös itsetehdystä. Rakentaminen ja nikkarointi eivät lukeudu vahvuuksiini, joten hylkäsin haaveen omatekoisen kompostorin rakentamisesta. Kotiini hankittaisiin tehdasvalmisteinen kompostori.

Tässä vaiheessa moni lukija varmaan jo kiemurtelee tuolillaan. Osta nyt jo se *PIIIIIIIIP* kompostori ja ryhdy toimeen! Valitettavasti niin helpolla en asiassa edennyt. Katsokaas, eihän kaikkea kannata hankkia uutena. Varsinkaan jos tuotteen käyttöajasta ei ole mitään takeita. Ja hirmuisen arvokkaitakin kompostorit ovat! Tai niin ajattelin, sillä mielessäni velloi edelleen epämiellyttävä pelko epäonnistumisesta ja uuden kompostorin jälleenmyymisestä. Meille hankittaisiin käytetty kompostori.

Toukokuussa 2021 minulle saapui hieman elämää nähnyt, koiran hampaiden jäljillä koristeltu Biolanin lämpökompostori. Olin päätynyt ostamaan mummini vanhan kompostorin. Mielestäni se, että tavaralla on historia, nostaa lähtökohtaisesti sen arvoa. Varsinkin, jos tiedän historiasta jotain mielenkiintoisia käänteitä. Olen kovin kiintynyt kompostoriini. Sen tarina motivoi yhä, kun kompostori on ollut käytössä syksyllä 2022 liki puolitoista vuotta.

Kompostoinnin aloittaminen oli kohtuullisen vaivatonta. Jonkin aikaa keittiöön sijoitettu pieni biojäteastia haki paikkaansa. Melko pian totesimme, että paikka on tiskipöydän alla, ei pöydällä. Biojätteen keräämisessä toimivaksi osoittautui vanha, kannellinen marjasanko. 

Kuivikeaineen käyttö ja sen säilyttäminen on oma mielenkiintoinen maailmansa. Parasta olisi tietysti, jos kuivikeaineen saisi kerättyä omalta kiinteistöltä, mutta opetteluvaiheeseen annoin itselleni luvan käyttää kaupasta saatavaa kuiviketta.

Kesä eteni vaivattomasti biojätettä kompostoriin silloin tällöin laittaen. Syksyn saavuttua havahduin siihen, että talven tuloon ja kompostorin jäätymiseen tulisi jotenkin varautua. Tilaa pitäisi olla tarpeeksi, mutta toisaalta pieni määrä kompostiainesta jäähtyisi ja todennäköisesti jäätyisikin nopeammin. Päädyin tyhjentämään kompostorista miltei kaiken maatuneeksi muuttuneen aineksen.

Miltä kompostointi vaikuttaa nyt ja miten taklasin pelkoni? Se osoittautui turhaksi, sillä kompostointi onkin helpompaa kuin kuvittelin. Toki kuluneeseen ajanjaksoon mahtuu monenlaisia mietteitä. Matka on päässyt vasta kunnolla alkuun, mutta kulunut vuosi biojätettä hämmentäen ja hajuja nuuhkien on ollut opettavainen. Olen pyöritellyt ajatuksia lapsen viemisestä pissalle kompostoriini ja potenut harmitusta kompostoituvan jätteen jäätymisestä mielestäni liian aikaisin alkutalvesta. Mukaan on mahtunut myös pohdintoja jälkikompostoinnista ja järkevimmistä kohteista hyödyntää ravinteita.

Ilokseni voin sanoa, että olen löytänyt itselleni uuden ja mielekkään harrastuksen. Jos minä pystyn tähän, pystyvät kyllä kaikki muutkin. Joko teillä kompostoidaan?

FAKTALAATIKKO

  • Biojätteen kompostoinnista tulee ilmoittaa Lapecolle.
  • Jätehuoltomääräysten mukainen kompostointi oikeuttaa 10 % alennukseen. polttokelpoisen jätteen jäteastian tyhjennyshinnasta sekä aluekeräysmaksusta.
  • Kompostoimalla biojätteen oman jäteastian tyhjennysväliä voi pidentää jopa. kahdeksaan viikkoon.
  • Kompostoria voi käyttää myös kimpassa lähinaapurin kanssa.
  • Kompostoinnilla saa arvokkaat ravinteet hyödynnettyä omalla kiinteistöllä.
Kuvassa kirjoittajan biojäteastia.

Lapin Jätehuolto kuntayhtymä Lapeco

Lapeco hoitaa vakituisten asuntojen, loma-asuntojen sekä kunnan hallinto- ja palvelutoiminnassa syntyvän yhdyskuntajätteen jätehuollon palvelutehtävät sekä jätehuoltoviranomaisen tehtävät Enontekiöllä, Inarissa, Kemijärvellä, Kittilässä, Muoniossa, Pelkosenniemellä, Sallassa, Savukoskella ja Sodankylässä.

Asiakaspalvelu

ma-pe klo 9–15.30
puh. 040 3511 771
asiakaspalvelu@lapeco.fi