Kyykätään tumpit – siivoustempaus Ivalossa ja Nellimissä 18.9.2021

Inarin luonnonystävät ry järjestää lauantaina 18.9.2021 Kyykätään tumpit – siivoustempauksen Ivalossa ja Nellimissä. Päivä kuuluu Suomen luonnonsuojeluliiton valtakunnalliseen muoviroskien keräystapahtumaan. Roskapusseja ja hanskoja jaetaan Kuulaassa klo 10 – 12. Kahvi- ja virvoketarjoilu klo 12 – 14.  Lidl sponsoroi kahvit ja Lapeco tempauksessa kerättyjen roskien hävittämisen. 

Kyykätään tumpit -tempauksesta lisätietoja: https://www.sll.fi/inari/2021/09/12/syksyn-tapahtumia/

Tupakan filtterit ovat selluloosa-asetaattia, mikromuovia. Filtteri sisältää useita ympäristöön liukeneviä myrkkyjä. Kahdessa vuodessa sen massasta häviää 38%. Mikromuovi ei maadu vaan hajoaa pieniksi partikkeleiksi. Keveinä hiukkasina ne kulkeutuvat hulevesien mukana vesistöihin. Planktonia syövät kalat eivät osaa erotella sitä, mikä on oikeaa ruokaa ja mikä ei. On vaikea sanoa, kuinka paljon mikromuovia syödään mm. kalaruuan mukana. Mikromuovin terveysvaikutusten tutkimuksista Lapecolla ei ole tietoa. Oikea paikka tumpeille on hyvin sammutettuina polttokelpoinen jäteastia. 

Muoviroskista voi lukea yleistietoa muun muassa Suomen luonnonsuojeluliiton sivuilta: https://wwf.fi/uhat/merten-muoviroska/

Lapecon lajitteluohje kotitalouksien pakkausmuoville löytyy sivulta: https://lapeco.fi/viestinta/lajitteluohjeet/muovipakkaukset
Kuvassa tupakan tumppi.

Lapin Jätehuolto kuntayhtymä Lapeco

Lapeco hoitaa vakituisten asuntojen, loma-asuntojen sekä kunnan hallinto- ja palvelutoiminnassa syntyvän yhdyskuntajätteen jätehuollon palvelutehtävät sekä jätehuoltoviranomaisen tehtävät Enontekiöllä, Inarissa, Kemijärvellä, Kittilässä, Muoniossa, Pelkosenniemellä, Sallassa, Savukoskella ja Sodankylässä.

Asiakaspalvelu

ma-pe klo 9–15.30
puh. 040 3511 771
asiakaspalvelu@lapeco.fi