Jäteöljy ei kuulu sekajätteeseen

Lapecon ylläpitämille aluekeräyspisteille tuodaan toisinaan pisteelle kuulumattomia jätteitä. Huolestuttavimpana tapauksena kuluneen kesän aikana on ollut Sodankylässä Ivalontiellä sijaitsevalta aluekeräyspisteeltä löytyneet jäteöljyt, jotka levisivät syväkeräyssäiliössä sekajätteen joukkoon. Öljy on sotkenut syväkeräyssäiliön sisäsäkin käyttökelvottomaksi. Puhdistus- ja huoltotöistä aiheutuu ylimääräisiä kustannuksia, jotka joudutaan kattamaan jätemaksutuloilla. 

Jäteöljy on vaarallista jätettä

Jäteöljy luokitellaan vaaralliseksi jätteeksi. Yksi litra jäteöljyä riittää pilaamaan 1 000 000 litraa pinta- tai pohjavettä. * Vaarallisia jätteitä kuten jäteöljyjä ei saa hävittää muiden jätteiden seassa, vaan ne tulee toimittaa luvanvaraiseen keräykseen.

Jäteöljy tulee pakata tiiviisiin ja vuotamattomiin pakkauksiin. Öljyä ei saa sekoittaa veteen tai muihin nesteisiin. Jäteöljyjä voidaan kierrättää uusien voiteluaineiden raaka-aineeksi*. Jäteöljyjä voidaan hyödyntää myös energiantuotannossa laitoksissa, joissa niiden käsittely hoidetaan turvallisesti ja luvallisesti.

Lapecon ecoASEMAT Kilpisjärven asemaa lukuun ottamatta vastaanottavat kotitalouksien vaarallisia jätteitä maksutta. Asemakohtaiset tiedot löytyvät ecoASEMAT -sivulta. Kotitalouksien vaarallisia jätteitä voi toimittaa maksutta myös vuosittain järjestettävälle ecoKIERROKSELLE.

 

*Lähde: Ympäristöministeriön verkkosivut 21.8.2023, linkki:
https://ym.fi/-/osa-jateoljysta-katoaa-paatymatta-kierratykseen-riski-ymparistolle

Kuvat syväkeräyssäiliöstä, johon on kaadettu jäteöljyä 28.7.2023.

Lapin Jätehuolto kuntayhtymä Lapeco

Lapeco hoitaa vakituisten asuntojen, loma-asuntojen sekä kunnan hallinto- ja palvelutoiminnassa syntyvän yhdyskuntajätteen jätehuollon palvelutehtävät sekä jätehuoltoviranomaisen tehtävät Enontekiöllä, Inarissa, Kemijärvellä, Kittilässä, Muoniossa, Pelkosenniemellä, Sallassa, Savukoskella ja Sodankylässä.

Asiakaspalvelu

ma-pe klo 9–15.30
puh. 040 3511 771
asiakaspalvelu@lapeco.fi