Sodankylän ecoASEMALLA syttyi tulipalo

Sodankylän ecoASEMAN jätteiden vastaanottohallissa syttyi tulipalo maanantaina päivällä 26.9.2022. Palon aiheuttajaksi epäillään polttokelpoisen jätteen joukossa ollutta sähkölaitteen akkua.

Tulipalo saatiin sammutettua aseman henkilöstön nopean toiminnan ansiosta. Vastaanottohallissa ollut jäte oli jo liekeissä, kun palo havaittiin. Hallissa ollut jäte siirrettiin välittömästi rakennuksen ulkopuolelle asfaltoidulle kentälle, jossa sammutustyö saatiin varmistettua ja seurattua, ettei jätteisiin jäänyt kyteviä palopesäkkeitä.

Sodankylän ecoASEMAN jätteiden vastaanottohalli on kokenut aiemmin kovia. Nykyistä pressuhallia aiemmin asemalla oli peltihalli, joka oli käytössä vain noin vuoden verran ennen kuin se tuhoutui tulipalossa. Palon arvellaan saaneen tuolloin alkunsa muun jätteen joukossa olleesta kuumasta tuhkasta. Nykyisen hallin suunnittelussa on otettu huomioon paremmin paloturvallisuus.

Lapin Jätehuolto kuntayhtymän käyttöpäällikkö Janne Vuolli muistuttaa jätteiden oikean lajittelun tärkeydestä. ”Sähkölaitteet tulee toimittaa sähköromun keräykseen. Käytöstä poistetuista sähkölaitteista tulee poistaa akut ennen jättämistä keräykseen. Akut ja paristot tulee toimittaa erikseen akkujen ja paristojen keräykseen. Kotitalouksien sähköromut sekä paristot ja akut vastaanotetaan maksutta ecoASEMILLAMME sekä vuotuisella ecoKIERROKSELLA.”

”Käytetyissä paristoissa ja akuissa on usein jäljellä pieni sähkövaraus, joka voi väärin säilytettynä aiheuttaa tulipalon. Tulipalon riski on helppo estää teippaamalla paristojen ja akkujen virtanavat piiloon heti, kun ne poistetaan laitteesta. Teippaamiseen riittää tavallinen teippi. Pääasia on, että virtanavat peittyvät eivätkä pääse kosketuksiin keskenään.” Vuolli lisää.

Lapin Jätehuolto kuntayhtymä Lapeco

Lapeco hoitaa vakituisten asuntojen, loma-asuntojen sekä kunnan hallinto- ja palvelutoiminnassa syntyvän yhdyskuntajätteen jätehuollon palvelutehtävät sekä jätehuoltoviranomaisen tehtävät Enontekiöllä, Inarissa, Kemijärvellä, Kittilässä, Muoniossa, Pelkosenniemellä, Sallassa, Savukoskella ja Sodankylässä.

Asiakaspalvelu

ma-pe klo 9–15.30
puh. 040 3511 771
asiakaspalvelu@lapeco.fi