Ruoka on parempaa syötynä – ei jätteenä
Miksi ruokajätteen vähentäminen on tärkeää?
Vuosittain Euroopan alueella syntyy 58 miljoonaa tonnia ruokajätettä. Jokaista asukasta kohden se tarkoittaa 131 kiloa. Ruokajätettä ja hävikkiä syntyy elintarviketeollisuudessa, elintarvikkeiden logistiikassa ja vähittäiskaupassa, ravitsemispalvelussa ja kotitalouksissa.
Ruokajätteellä tarkoitetaan kaikkea elintarvikeketjun eri vaiheissa hukattua ruokaa ja juomaa tai niiden raaka-aineita.
Kolmasosa tuotetuista ruoan raaka-aineista tai elintarvikkeista ei koskaan päädy lautasellemme. Ruokahävikin taloudelliset vaikutukset Euroopassa ovat vuosittain noin 132 miljardia euroa. Euroopassa vuosittain syntyneellä ruokajätteellä voisi ruokkia 200 miljoonaa ihmistä.
Ruokajäte vaikuttaa myös kasvihuonekaasupäästöihin. Hävikin myötä haaskataan ruoan tuotannossa kulutettua viljelymaata, makean veden varastoja sekä lannoitteita.
Ruokahävikin vähentäminen on yksi YK:n kestävän kehityksen tavoitteista. Suomella ja muilla EU-mailla on vuonna 2019 asetettuna tavoitteenaan puolittaa ruokahävikki vuoteen 2030 mennessä.
Mikä on Euroopan jätteen vähentämisen viikko?
Euroopan jätteen vähentämisen viikkoa vietetään nyt 16. kertaa. Viikon aikana eri puolilla Eurooppaa kannustetaan muuttamaan tapoja tuottaa, jaella ja kuluttaa ruokaa, jotta ruokahävikki pienenisi. Asukkaita, julkisia toimijoita, yksityisiä yrityksiä sekä oppilaitoksia haastetaan tarkastelemaan arvostavaa suhdettaan ruokaan.
Viikon teema on esillä 29 maassa ja kampanjatoimenpiteitä on lähes 15 000 eri puolilla Eurooppaa. Viikon aikana käynnissä on Euroopan laajuinen valokuvakilpailu, johon voivat ottaa osaa kaikki ruokajätemäärän kasvua vastaan kamppailevat: https://ewwr.eu/countdown-to-ewwr-2024-participate-in-ewwr2024photocontest/
Euroopan jätteen vähentämisen viikko (EWWR) syntyi vuonna 2009 EU:n Life+ projektina. Lisätietoja verkosta www.ewwr.eu
Hetan ecoMOBIILIN vastaanottopaikka siirtyy Ruijantielle
Jäiset tiet viivästyttävät jäteastioiden tyhjennyksiä Kemijärvellä