Roskaretkeläiset kampanja torjuu Lapin roskaantumista

Roskaretkeläiset -kampanjassa 17.5.–30.9.2024 kannustetaan kiireettömään matkailuun ja taukopaikkojen siivoamiseen. Kampanjan ensimmäisinä kumppaneina ovat SF-Caravan ry ja Lapin Jätehuolto Kuntayhtymä Lapeco. 

Lapin omatoimimatkailu kasvaa ja tietoa jaetaan rauhallisista ja kauniista puskaparkeista luonnon helmassa. Samalla kuitenkin lisääntyy roskan määrä sekä tienvarren taukopaikoilla, että esimerkiksi paikallisten ylläpitämillä laavuilla tai tulistelupaikoilla. Teiden ylläpitäjät ja vapaaehtoisryhmät eivät pysty keräämään kaikkea roskaa. Osa roskista päätyy vesistöihin, villieläinten turmaksi tai mikromuoviksi.


Yhdistyksen työntekijä Raisa Wegelius teki vappuviikolla roskaretken ympäri Lappia vieraillen samalla kampanjan leirintäalueyrittäjien luona. Wegelius kiersi roskaretkellään 32 puskaparkkikarttaan merkittyä paikkaa keräten huomattavan määrän roskaa. Retkellä tavatut majoitusyrittäjät olivat huolissaan kehityksestä. "Lapin matkailussa rikottiin kuluneena talvena monin paikoin ennätyksiä ja moni camping-yrittäjä kertoikin matkailuautopaikoilla olleen yhtä paljon majoittujia kuin kesäkaudella. Samaan aikaan pistotiet ja levähdyspaikat saivat osansa puskaparkkeeraajista, jotka valitettavan usein jättivät roskat jälkeensä" - Wegelius kertoo.

"Tietysti viihdekeskusten liepeillä roskaisuus moninkertaistui, mutta tosi sääli oli, että myös syrjäisemmiltä, vesistöjen liepeillä olevilta taukopaikoilta löytyi pussikaupalla roskaa ja myös vaaralliseksi luokiteltuja jätteitä. Ja tietysti tupakantumppeja, joita moni ei edelleenkään miellä muoviroskaksi", roskaretkeläinen jatkaa.

Lappilaisten leirintäalueiden ja Lapecon tukemassa kampanjassa kannustetaan matkailijoita antamaan hyvää takaisin Lapille vastineeksi huikeista maisemista ja elämyksistä sekä tavoitellaan paikallisia campingyrittäjiä ja kiertotaloustoimijoita tulemaan mukaan taisteluun roskia vastaan.

Lisätietoja kampanjasta Pidä Lappi Siistinä ry:n verkkosivuilta www.pidalappisiistina.fi.


Roskaretkeläiset-kampanjan 17.5.–30.9.2024 osallistumisohjeet tienkäyttäjille

  1. Tutustu kampanjaan ja osta Roskaretkeläiset-tarra Pidä Lappi Siistinä ry:ltä osoitteesta www.pidalappisiistina.fi/roskaretkelaiset.
  2. Kerää Lapinmatkasi varrella roskia taukopaikoilta ja puskaparkeissa. Voit postata erikoisia löytöjä tai iloita roskattomista maisemista somessa tunnisteella #roskaretkeläiset.
  3. Vie talkooroskat joko levähdyspaikkojen jäteastiaan, aluekeräysastiaan tai 3 pussia sekajätettä maksutta Lapecon ecoASEMILLE tai ecoMOBIILIIN tai (pieni määrä) mukanasi Roskaretkeläiset-leirintäalueelle.
  4. Saat tarralla palkkioksi kahvin veloituksetta millä tahansa Roskaretkeläiset-leirintäalueella kahvilan aukioloaikana. Leirintäalueet näet muun muassa kampanjasivulta.
  5. Roskaretkeläiskokemuksia saa jakaa – ja jos tiedät leirintäalueen, joka ei vielä ole mukana, niin kannattaa vinkata! Tavoitteena on kesän aikana kannustaa kaikki Lapin tienkäyttäjät, camping-paikat ja jätehuolto- tai kiertotaloustoimijat mukaan!


Lapin Jätehuolto kuntayhtymä Lapeco

Lapeco hoitaa vakituisten asuntojen, loma-asuntojen sekä kunnan hallinto- ja palvelutoiminnassa syntyvän yhdyskuntajätteen jätehuollon palvelutehtävät sekä jätehuoltoviranomaisen tehtävät Enontekiöllä, Inarissa, Kemijärvellä, Kittilässä, Muoniossa, Pelkosenniemellä, Sallassa, Savukoskella ja Sodankylässä.

Asiakaspalvelu

ma-pe klo 9–15.30
puh. 040 3511 771
asiakaspalvelu@lapeco.fi