Muovi- ja kartonkipakkausten lajitteluohjeet päivitettiin

Suomalaiset kokevat olevansa hyviä lajittelijoita ja mieltävät, että jätteiden lajittelu on helppo ja konkreettinen keino edistää ympäristön hyvinvointia. Silti monia askarruttaa, kuinka muovipakkaukset ja kertakäyttöiset noutoruoka-astiat lajitellaan oikein. Nyt valtakunnallisia lajitteluohjeita on päivitetty selkeyttämään arjen jätehuoltoa.


Muovipakkauksien lajittelu on helppoa, pienet tahrat eivät haittaa kierrätystä 

Muovipakkaukset laitetaan keräysastiaan ja kiertoon irrottamalla pakkauksen erilaiset muoviosat, esimerkiksi korkit, kannet ja pumput. Pieni määrä ruokapakkauksen tuotetta, kuten marinadikastiketahrat tai jugurttipurkin reunuksille jäävät jugurtin rippeet eivät estä kierrätystä. Mikäli tyhjiä ruokapakkauksia säilyttää pitkään sisätiloissa ennen keräykseen vientiä, voi ne halutessaan pyyhkiä käytetyllä servietillä tai talouspaperilla hajuhaittojen ehkäisemiseksi.

 

Noutoruoka-astiat ja kertakäyttömukit lajitellaan pakkausjätteisiin

Kertakäyttöiset juomamukit ovat nyt mukana pakkauskeräyksessä ja ne lajitellaan materiaalinsa mukaisiin pakkausjätteisiin. Kartonkimukeissa käytetään usein pieniä määriä muovia suojakerroksena, mutta ne lajitellaan kartonkipakkauskeräykseen, sillä suurin osa mukin painosta on kartonkia. Muoviset noutoruoka-astiat ja -pakkaukset sekä kertakäyttömukit tulee taas lajitella muovipakkauskeräykseen.

 

Käytetyistä ja lajitelluista pakkauksista valmistetaan uusia tuotteita

Kotitalouksien pakkausmateriaaleja kerätään ympäri Suomen Rinki-ekopisteissä sekä kunnallisten jätehuoltotoimijoiden kuten Lapecon täydentämissä ekopisteissä. Osassa Lappia pakkausjätteitä kerätään myös kiinteistöissä, joissa on vähintään 5 huoneistoa. Lapecon toimialueella pakkausjätteitä kerätään suoraan kiinteistöiltä Inarin, Kemijärven, Kittilän ja Sodankylän kunnissa. 


Keräykseen toimitetuista muovipakkauksista tuotetaan uusioraaka-ainetta, josta valmistetaan uusia muovituotteita. Kierrätetystä muovista valmistetaan esimerkiksi monia tuttuja arjen tavaroita, kuten tiski-, WC- ja vaateharjoja, kenkälusikoita, kukkaruukkuja, kastelukannuja ja sumutinpulloja.


Lajittelussa ja muovipakkauksien kierrättämisessä on vielä kirittävää, jotta Suomi saavuttaa EU:n asettamat muovipakkauksien kierrätystavoitteet. EU-maiden tulisi kierrättää 50 % muovipakkauksistaan tämän vuoden loppuun mennessä. Suomessa kierrätysaste on tällä hetkellä reilut 30 %. 

 

Kotitalouksien pakkausten lajitteluohjeet https://rinkiin.fi/lajittelu-kotona/lajitteluohjeet/ 

Lapin Jätehuolto kuntayhtymä Lapeco

Lapeco hoitaa vakituisten asuntojen, loma-asuntojen sekä kunnan hallinto- ja palvelutoiminnassa syntyvän yhdyskuntajätteen jätehuollon palvelutehtävät sekä jätehuoltoviranomaisen tehtävät Enontekiöllä, Inarissa, Kemijärvellä, Kittilässä, Muoniossa, Pelkosenniemellä, Sallassa, Savukoskella ja Sodankylässä.

Asiakaspalvelu

ma-pe klo 8–16
puh. 040 3511 771
asiakaspalvelu@lapeco.fi