Kompostointi
Biojäte käsitellään kompostoimalla
Lapecon alueella biojätettä ei kerätä erikseen eli biojäte sijoitetaan polttokelpoisen jätteen astiaan. Biojätteen voi kuitenkin käsitellä itse kompostoimalla. Kannustamme asiakkaitamme kotikompostointiin keräysmaksun 10 %:n alennuksella sekä mahdollistamalla tyhjennysvälien pidentäminen kompostoiville kiinteistöille.Kompostoinnista ilmoitetaan kuntayhtymälle kompostointi-ilmoituksella, jolla haetaan erikseen jätteenkeräysmaksusta alennusta sekä harvennusta tyhjennyskertoihin.
Kompostointioppaamme on työn alla. Julkaisua odottaessa, lue alta kompostointivinkkimme:
KompostorisäiliöRuokajätteelle on oltava kannellinen ja haittaeläinsuojattu kompostisäiliö. Kompostorin voi ostaa tai tehdä itse.
Kompostin käynnistäminen
Kompostin pohjalle laitetaan 10 - 15 cm:n hake- tai risukerros. Vauhdittajaksi voi laittaa vanhaa kompostia, hiukan multaa tai heräteainetta. Täytä kompostia laittamalla ruokajätettä ja seosainetta kerroksittain.
Seosaine ja sekoitus
Seosainetta täytyy levittää joka kerta ruokajätteen päälle kompostiin. Seosaineeksi käy parhaiten turpeen ja puuhakkeen, kuorikkeen tai kutterilastun seos. Sekoita kompostia noin kerran viikossa, niin se pysyy ilmavana ja toimii oikein.
Lämpötila ja kosteus
Toimivassa kompostissa lämpötila on 40 – 60 ºC. Nyrkkitestissä kosteus on sopiva, kun puristettaessa kompostimassaa kevyesti siitä tulee pari pisaraa vettä.
Ongelmia?
Paha haju on merkki liiasta kosteudesta tai seosaineen puutteesta. Lisää seosainetta ja sekoita. Jos lämpö ei nouse tai kompostissa asustaa muurahaisia, se voi olla liian kuiva. Kastele! Tiivis kansi ja huolellinen seosaineen käyttö pitävät kärpäset loitolla. Jäätyminen talvisin ei ole haitallista; keväällä hajoamistoiminta käynnistyy jälleen.
Puutarhajätettä
voit kompostoida siistissä kehikossa tai kasassa omalla tontilla. Sitä voi myös viedä maksutta kuntayhtymän ecoASEMILLE.
Ohjeita kotikompostin rakentamiseen
- Kompostorin rakennusohjeet (880 kt. pdf)
- Pakastimesta kompostori (440 kt. pdf)
Kompostointi jätehuoltomääräyksissä
Jätehuoltomääräysten mukaan jätteiden käsittelystä ja hyötykäytöstä sanotaan mm. seuraavaa:
Kiinteistöllä saa kompostoida siellä syntyvää biojätettä. Kompostiin ei saa laittaa muuta kuin kompostoituvaa jätettä.
Elintarvikejätettä saa kompostoida vain sitä varten suunnitellussa lämpöeristetyssä, suljetussa ja hyvin ilmastoidussa kompostorissa, johon haittaeläinten pääsy on estetty. Kompostoria on hoidettava ohjeiden mukaisesti ja se on pidettävä asianmukaisessa kunnossa. Elintarvikejätteen kompostoinnin aloittamisesta on ilmoitettava kirjallisesti kuntayhtymälle.
Kuivakäymäläjätettä, lemmikkieläinten ulosteita ja näiden määräysten 32 §:ssä tarkoitettua pienpuhdistamolietettä saa kompostoida vain sitä varten suunnitellussa suljetussa ja hyvin ilmastoidussa kompostorissa, joka on suojattu haittaeläinten pääsyltä ja jonka valumavesien pääsy maahan on estetty. Kompostoria on hoidettava ohjeiden mukaisesti ja se on pidettävä asianmukaisessa kunnossa. Ulosteperäisen jätteen kompostointiaika on vähintään yksi vuosi.
Vieraslajit eivät kuulu kompostiin. Lue lisää vieraslajikasvien hävittämisestä.